Aloitetaan lyhyellä kotimaisella tositarinalla:
Olipa kerran eräs suomalainen yritys, jossa asiakastietoja tallennettiin yrityksen omiin tietojärjestelmiin. Valitettavasti tietoturva ei ollut kunnossa vaan pikemminkin täysin hoitamatta: palvelimen haavoittuvat käyttöjärjestelmä ja tietokannat olivat päivittämättä, portit avoinna internettiin ja pääkäyttäjätunnuksella ei ollut salasanaa ollenkaan käytössä. Rikollinen löysi tämän haavoittuvuuden nopeasti ja pääsi murtautumaan äärimmäisen helposti yrityksen asiakastietoihin, jotka sisälsivät arkaluontoisia terveystietoja. Kaikki tiedot kopioitiin ja niitä alettiin myydä Tor-verkossa. Murron paljastuttua yritys menetti maineensa nopeasti ja ajautui lopulta konkurssiin. Tietomurrosta oli vastuussa yrityksen johto, sillä tietoturvasta ei huolehdittu riittävällä tasolla, tietomurto salattiin eikä ryhdytty riittäviin toimiin vahingon satuttua.
Tämä blogiteksti käsittelee kaikkia organisaatioita uhkaavia kyberhyökkäyksiä sekä konkreettisia neuvoja ja parhaita käytäntöjä tietoturvan parantamiseksi pienissä ja keskisuurissa organisaatioissa.
Jokainen organisaatio on mahdollinen kyberhyökkäyksen kohde. Joka päivä kehitetään valtava määrä uusia haittaohjelmia, vauhti kiihtyy jatkuvasti ja heikot kohteet murretaan. Tietomurrot, kiristyshaittaohjelmat ja tietojenkalastelu voivat aiheuttaa taloudellisia menetyksiä ja mainehaittoja. Pienillä ja keskisuurilla organisaatioilla haasteena on usein rajalliset resurssit tietoturvan kehittämiseksi.
Hyvä uutinen Pk-yrityksille on se, ettei tietoturvan kehitys- ja ylläpitotyötä tarvitse tehdä yksin. DataEnterin tietoturvapalvelut, koulutetut asiantuntijat sekä kattava kumppaniverkosto alan johtavine teknologioineen auttavat suojaamaan yrityksesi tiedot ja toiminnan jatkuvasti muuttuvassa kyberuhkien maailmassa.
Pienet ja keskisuuret organisaatiot ovat houkuttelevia kohteita kyberrikollisille, koska niillä ei useimmiten ole käytössä yhtä kehittyneitä tietoturvakäytäntöjä kuin suurilla yrityksillä. Valtaosa tietomurroista tapahtuu melko yksinkertaisin automaattisin toimintein, joiden tekeminen rikollisille on todella halpaa. Siksi isku voidaan kohdistaa kerralla lukuisiin organisaatioihin, joista heikoimmat murretaan. Hyökkäyksissä käytetään nykyisin yhä enemmän tekoälyä, mikä tekee hyökkäysten torjumisesta entistä haastavampaa.
Päämääränä kyberrikollisilla on päästä käsiksi yrityksen tietojärjestelmiin. Hyökkäys voi alkaa tietojenkalastelulla (phishing) tai hyväksikäyttämällä järjestelmien haavoittuvuuksia (vulnerabilities). Kun rikolliset lopulta pääsevät organisaation tietojärjestelmiin käsiksi, he voivat esimerkiksi salata kaikki tiedostot lukukelvottomaan muotoon ja vaatia lunnaita tietojen palautuksesta, myydä liikesalaisuudet rikollisten käyttämillä kaupankäyntialustoilla tai tehdä nämä molemmat.
Kyberhyökkäys voi myös kaataa yrityksen käyttämiä ohjelmistoja, mikä voi tarkoittaa tuotannon pysähtymistä pitkäksikin ajaksi. Onnistuneen hyökkäyksen hintalappu voi olla siis valtava, eikä tietojen palautuksesta ole mitään takeita, vaikka kiltisti maksaisikin mittavan suuret lunnaat.
On tärkeää, että myös Pk-yritykset ottavat tietoturvan vakavasti ja panostavat siihen riittävästi, koska aihe koskettaa kaikkia. Katastrofista palautumista on myös syytä suunnitella ennakkoon.
Suojautuminen tietojenkalastelulta edellyttää käyttäjien kouluttamista tunnistamaan epäilyttävät viestit ja linkit sekä käyttämään monivaiheista tunnistautumista.
Suojautuminen kiristyshaittaohjelmilta edellyttää mm. ajantasaista tietoturvaohjelmistoa, säännöllisiä varmuuskopioita, ajantasaisia tietoturvapäivityksiä sekä käyttäjien kouluttamista tunnistamaan haitalliset liitteet ja linkit.
Suojautuminen laitteistohyökkäyksiltä edellyttää laitteiden fyysistä suojaamista, säännöllisiä tietoturvapäivityksiä ja laitteiden käytön rajoittamista vain valtuutetuille henkilöille.
Teknologioiden valinta voi olla vaikeaa ja asiantunteva IT-kumppani auttaa tässä. Esimerkiksi organisaatioiden viestintäkanavien valinnassa on tärkeää huomioida tietoturva ja yksityisyys. On olemassa useita viestintäsovelluksia, jotka tarjoavat vahvempaa tietoturvaa ja yksityisyyden suojaa kuin mainosrahoitteiset vaihtoehdot. Sovellukset, jotka eivät kerää käyttäjätietoja mainostarkoituksiin, voivat olla turvallisempia ja luotettavampia yrityskäytössä. Lisäksi on hyvä valita viestintäkanava, joka tarjoaa kattavat tietoturvaominaisuudet, kuten päästä päähän -salaus sekä mahdollisuus hallita käyttäjäoikeuksia tarkasti. Näin varmistetaan, että yrityksen arkaluonteiset tiedot pysyvät turvassa ja viestintä on suojattua.
Tietoturva on jatkuva prosessi. Organisaatioiden tulisi säännöllisesti arvioida ja päivittää tietoturvakäytäntöjään vastaamaan muuttuvia yllättäviäkin tietoturvauhkia yhdessä kumppaniverkoston kanssa.
Tietoturva on elintärkeää kaiken kokoisille organisaatioille. Vahvat salasanat, monivaiheinen tunnistautuminen, säännölliset päivitykset, tietoturvakoulutus, palomuurit, virustorjuntaohjelmat, varmuuskopiot ja selkeät tietoturvapolitiikat ovat tärkeitä osia tietoturvan varmistamisessa ja hyökkäyksen torjumisessa. Palautumissuunnitelma on myös syytä alla kaiken varalta, jos hyökkäystä ei onnistuta pysäyttämään. Teknologiat, joita yrityksissä päätetään käyttää, on syytä valita tarkasti, ettei liikesalaisuudet ja asiakastiedot vuoda kolmansille osapuolille. Tietoturva vaatii myös ihmisten sitoutumista ja oikeaa asennetta. Kouluttamalla henkilöstöä ja luomalla selkeitä prosesseja yritykset voivat parantaa tietoturvaansa merkittävästi.
Ota rohkeasti yhteyttä niin keskustellaan aiheesta lisää ja mietitään yhdessä, kuinka voisimme auttaa teitä hyvän tietoturvatason saavuttamiseksi!
Ota yhteyttä: olemme täällä juuri sinua varten.
Asiakaspalvelu: sales@dataenter.fi
+358 40 556 7500
Kauppakatu 50, 78200 VARKAUS
Telitie 1D, 80100 JOENSUU
Viestikatu 3, 70600 KUOPIO
Pohjolankatu 5, 74100 IISALMI
Pohjolankatu 20, 87100 KAJAANI
Jatatie 18, 93600 KUUSAMO
Yhteystietomme ovat muotoa etunimi.sukunimi@dataenter.fi
YHTEISTYÖSSÄ