DataEnter Logo
28.03.2025

Kyberrikollinen koputtelee: Näin suojaat organisaatiosi kyberuhkilta

Aloitetaan lyhyellä kotimaisella tositarinalla:

Olipa kerran eräs suomalainen yritys, jossa asiakastietoja tallennettiin yrityksen omiin tietojärjestelmiin. Valitettavasti tietoturva ei ollut kunnossa vaan pikemminkin täysin hoitamatta: palvelimen haavoittuvat käyttöjärjestelmä ja tietokannat olivat päivittämättä, portit avoinna internettiin ja pääkäyttäjätunnuksella ei ollut salasanaa ollenkaan käytössä. Rikollinen löysi tämän haavoittuvuuden nopeasti ja pääsi murtautumaan äärimmäisen helposti yrityksen asiakastietoihin, jotka sisälsivät arkaluontoisia terveystietoja. Kaikki tiedot kopioitiin ja niitä alettiin myydä Tor-verkossa. Murron paljastuttua yritys menetti maineensa nopeasti ja ajautui lopulta konkurssiin. Tietomurrosta oli vastuussa yrityksen johto, sillä tietoturvasta ei huolehdittu riittävällä tasolla, tietomurto salattiin eikä ryhdytty riittäviin toimiin vahingon satuttua.

Tämä blogiteksti käsittelee kaikkia organisaatioita uhkaavia kyberhyökkäyksiä sekä konkreettisia neuvoja ja parhaita käytäntöjä tietoturvan parantamiseksi pienissä ja keskisuurissa organisaatioissa.

Jokainen organisaatio on mahdollinen kyberhyökkäyksen kohde. Joka päivä kehitetään valtava määrä uusia haittaohjelmia, vauhti kiihtyy jatkuvasti ja heikot kohteet murretaan. Tietomurrot, kiristyshaittaohjelmat ja tietojenkalastelu voivat aiheuttaa taloudellisia menetyksiä ja mainehaittoja. Pienillä ja keskisuurilla organisaatioilla haasteena on usein rajalliset resurssit tietoturvan kehittämiseksi.

Hyvä uutinen Pk-yrityksille on se, ettei tietoturvan kehitys- ja ylläpitotyötä tarvitse tehdä yksin. DataEnterin tietoturvapalvelut, koulutetut asiantuntijat sekä kattava kumppaniverkosto alan johtavine teknologioineen auttavat suojaamaan yrityksesi tiedot ja toiminnan jatkuvasti muuttuvassa kyberuhkien maailmassa.

Tietoturvan merkitys organisaatioille

Pienet ja keskisuuret organisaatiot ovat houkuttelevia kohteita kyberrikollisille, koska niillä ei useimmiten ole käytössä yhtä kehittyneitä tietoturvakäytäntöjä kuin suurilla yrityksillä. Valtaosa tietomurroista tapahtuu melko yksinkertaisin automaattisin toimintein, joiden tekeminen rikollisille on todella halpaa. Siksi isku voidaan kohdistaa kerralla lukuisiin organisaatioihin, joista heikoimmat murretaan. Hyökkäyksissä käytetään nykyisin yhä enemmän tekoälyä, mikä tekee hyökkäysten torjumisesta entistä haastavampaa.

Päämääränä kyberrikollisilla on päästä käsiksi yrityksen tietojärjestelmiin. Hyökkäys voi alkaa tietojenkalastelulla (phishing) tai hyväksikäyttämällä järjestelmien haavoittuvuuksia (vulnerabilities). Kun rikolliset lopulta pääsevät organisaation tietojärjestelmiin käsiksi, he voivat esimerkiksi salata kaikki tiedostot lukukelvottomaan muotoon ja vaatia lunnaita tietojen palautuksesta, myydä liikesalaisuudet rikollisten käyttämillä kaupankäyntialustoilla tai tehdä nämä molemmat.

Kyberhyökkäys voi myös kaataa yrityksen käyttämiä ohjelmistoja, mikä voi tarkoittaa tuotannon pysähtymistä pitkäksikin ajaksi. Onnistuneen hyökkäyksen hintalappu voi olla siis valtava, eikä tietojen palautuksesta ole mitään takeita, vaikka kiltisti maksaisikin mittavan suuret lunnaat.

On tärkeää, että myös Pk-yritykset ottavat tietoturvan vakavasti ja panostavat siihen riittävästi, koska aihe koskettaa kaikkia. Katastrofista palautumista on myös syytä suunnitella ennakkoon.

Parhaat käytännöt tietoturvan parantamiseksi

  • Tunne ICT-ympäristönne ja ymmärrä hyökkäyspinta-ala. Konfigurointivirheet, oletussalasanat jne. asettavat yrityksesi huomattavaan vaaraan.
  • Suojaa laitteet nykyaikaisella tekoälyyn perustavalla tietoturvaohjelmistolla, jotta tuntemattomat haittaohjelmat voidaan pysäyttää ajoissa
  • Käytä aina vahvaa salasanaa ja suosi monivaiheista tunnistautumista. Salasanaholvit ovat loistava työkalu hyvien salasanojen luontiin ja säilytykseen.
  • Varmistu laitteiden tietoturvapäivityksien ajantasaisuudesta haavoittuvuuksien, eli ohjelmistovirheiden, hyväksi käyttämisen mahdollisuuden minimoimiseksi
  • Hanki henkilöstölle säännöllistä tietoturvakoulutusta, koska huomioitavat asiat kehittyvät nopeasti
  • Huolehdi säännöllisistä varmuuskopioinneista ja niiden säilytys luotettavassa paikassa, ettei ne tuhoudu hyökkäyksen yhteydessä
  • Luo tietoturvapolitiikka ja -prosessit
  • Valitse asiantunteva ja sopivan kokoinen IT-kumppani, jonka kanssa yhteistyö on saumatonta

Yleiset kyberuhat ja miten niiltä voi suojautua

  • Tietojenkalastelu on yksi yleisimmistä kyberuhista, jossa hyökkääjät yrittävät huijata käyttäjiä paljastamaan arkaluonteisia tietoja, kuten käyttäjätunnuksia, salasanoja tai luottokorttitietoja. Tämä tapahtuu usein sähköpostien, tekstiviestien tai väärennettyjen verkkosivustojen kautta. Nykyisin rikolliset hyödyntävät usein tekoälyä, jonka avulla tietojenkalasteluyrityksiä on entistä vaikeampi tunnistaa.

Suojautuminen tietojenkalastelulta edellyttää käyttäjien kouluttamista tunnistamaan epäilyttävät viestit ja linkit sekä käyttämään monivaiheista tunnistautumista.

  • Kiristyshaittaohjelmat ovat haittaohjelmia, jotka salaavat käyttäjän tiedot ja vaativat lunnaita tietojen palauttamiseksi. Näitä hyökkäyksiä voidaan levittää sähköpostien liitetiedostojen, haitallisten verkkosivustojen tai ohjelmistojen haavoittuvuuksien kautta ja pahimmillaan aiheuttavat todella suuria taloudellisia menetyksiä.

Suojautuminen kiristyshaittaohjelmilta edellyttää mm. ajantasaista tietoturvaohjelmistoa, säännöllisiä varmuuskopioita, ajantasaisia tietoturvapäivityksiä sekä käyttäjien kouluttamista tunnistamaan haitalliset liitteet ja linkit.

  • Laitteistohyökkäykset kohdistuvat fyysisiin laitteisiin, kuten tietokoneisiin, palvelimiin tai mobiililaitteisiin. Hyökkääjät voivat käyttää hyödykseen laitteiden haavoittuvuuksia tai asentaa niihin haitallisia komponentteja. Esimerkiksi haavoittuva päivittämätön laite voi päästää rikollisen sisään yrityksen verkkoon, jonka jälkeen hyökkääjä voi päästä käsiksi yrityksen tietoihin ja asentaa haittaohjelmia verkkoon.

Suojautuminen laitteistohyökkäyksiltä edellyttää laitteiden fyysistä suojaamista, säännöllisiä tietoturvapäivityksiä ja laitteiden käytön rajoittamista vain valtuutetuille henkilöille.

Teknologioiden valinta voi olla vaikeaa ja asiantunteva IT-kumppani auttaa tässä. Esimerkiksi organisaatioiden viestintäkanavien valinnassa on tärkeää huomioida tietoturva ja yksityisyys. On olemassa useita viestintäsovelluksia, jotka tarjoavat vahvempaa tietoturvaa ja yksityisyyden suojaa kuin mainosrahoitteiset vaihtoehdot. Sovellukset, jotka eivät kerää käyttäjätietoja mainostarkoituksiin, voivat olla turvallisempia ja luotettavampia yrityskäytössä. Lisäksi on hyvä valita viestintäkanava, joka tarjoaa kattavat tietoturvaominaisuudet, kuten päästä päähän -salaus sekä mahdollisuus hallita käyttäjäoikeuksia tarkasti. Näin varmistetaan, että yrityksen arkaluonteiset tiedot pysyvät turvassa ja viestintä on suojattua.

Tietoturva on jatkuva prosessi. Organisaatioiden tulisi säännöllisesti arvioida ja päivittää tietoturvakäytäntöjään vastaamaan muuttuvia yllättäviäkin tietoturvauhkia yhdessä kumppaniverkoston kanssa.

Yhteenveto

Tietoturva on elintärkeää kaiken kokoisille organisaatioille. Vahvat salasanat, monivaiheinen tunnistautuminen, säännölliset päivitykset, tietoturvakoulutus, palomuurit, virustorjuntaohjelmat, varmuuskopiot ja selkeät tietoturvapolitiikat ovat tärkeitä osia tietoturvan varmistamisessa ja hyökkäyksen torjumisessa. Palautumissuunnitelma on myös syytä alla kaiken varalta, jos hyökkäystä ei onnistuta pysäyttämään. Teknologiat, joita yrityksissä päätetään käyttää, on syytä valita tarkasti, ettei liikesalaisuudet ja asiakastiedot vuoda kolmansille osapuolille. Tietoturva vaatii myös ihmisten sitoutumista ja oikeaa asennetta. Kouluttamalla henkilöstöä ja luomalla selkeitä prosesseja yritykset voivat parantaa tietoturvaansa merkittävästi.

Ota rohkeasti yhteyttä niin keskustellaan aiheesta lisää ja mietitään yhdessä, kuinka voisimme auttaa teitä hyvän tietoturvatason saavuttamiseksi!

Miska Kinnunen, myyntipäällikkö

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelit

Ajankohtaista tietoa it-maailmasta

09.04.2025

Miksi datan sijainnin pitää kiinnostaa?

Usein puhutaan, että data on pilvessä. Useimmat eivät ajattele sen kummemmin, mitä se pilvi oikeastaan tarkoittaa ja missä data on...
Lue lisää
28.03.2025

Kyberrikollinen koputtelee: Näin suojaat organisaatiosi kyberuhkilta

Aloitetaan lyhyellä kotimaisella tositarinalla: Olipa kerran eräs suomalainen yritys, jossa asiakastietoja tallennettiin yrityksen omiin tietojärjestelmiin. Valitettavasti tietoturva ei ollut kunnossa...
Lue lisää
25.03.2025

Webinaari jatkuvuuspalveluista

Kuinka turvaat yrityksesi riskien keskellä? Nykyään liiketoimintaympäristössä häiriöt ja uhat ovat arkipäivää. Uhkia on aina kyberhyökkäyksistä laiterikkoihin ja luonnonkatastrofeihin asti. ...
Lue lisää
06.03.2025

Moderni työympäristö hakee tehokkuuden ja hyvinvoinnin tasapainoa

Nykyajan työympäristö on kokenut merkittäviä muutoksia viime vuosikymmeninä. Teknologian kehitys, etätyön yleistyminen ja työntekijöiden hyvinvoinnin korostaminen ovat muokanneet työpaikkoja monin...
Lue lisää
20.02.2025

10 + 1 yllättävää tietoturvauhkaa arjessa

Tietoturvan asiantuntijana on välillä sellainen olo, että suhtautuu kaikkeen vähän liian skeptisesti. Maailmassa, jossa yhä enemmän tietoa keskitetään verkkoon, on...
Lue lisää
12.02.2025

Varmistaako oma palvelin yrityksen tietoturvan ja tehokkuuden?

Monissa yrityksissä painitaan edelleen palvelimien kanssa monestakin eri syystä. Vaikka Microsoftin ratkaisut ovat vieneet jo paljon asioita varsinkin tiedon tallennuksen...
Lue lisää
06.02.2025

Tiedosto katosi – mitä tehdä ja miten välttää tulevat tilanteet?

1. Etsi tiedostoa Jos tiedosto näyttää kadonneen, aloita yksinkertaisista tarkistuksista: 2. Kokeile palautustyökaluja Jos perushaut eivät tuota tulosta, voit kokeilla...
Lue lisää
31.01.2025

Varmuuskopioinnin parhaat käytännöt

Kuvittele tilanne: yrityksesi tärkeimmät asiakirjat, sähköpostit ja asiakasrekisterit katoavat yhdessä hetkessä. Tiedostot eivät ole roskakorissa, eikä IT-tuki voi palauttaa niitä...
Lue lisää
22.01.2025

ICT-kokonaisuuden merkitys liiketoiminnassa

Nykypäivän liiketoiminnassa ICT-palvelut ovat yhä isommassa roolissa ja joissain yrityksissä jopa liiketoiminnan kriittinen osa. Nykypäivän ICT-palvelutarjonta on laajaa, ja ICT-palveluita...
Lue lisää
13.01.2025

Tule mukaan oppimaan, miten tekoäly voi tehostaa liiketoimintaa

Tekoäly ei ole enää vain suuryritysten etuoikeus. Pk-yritykset voivat hyödyntää tekoälyä monin eri tavoin parantaakseen tehokkuuttaan, asiakaskokemustaan ja kilpailukykyään. Tämä...
Lue lisää
23.12.2024

IT-palveluillemme Avainlippu-merkki

Suomalainen työ ry on myöntänyt Data-Enter Oy:n IT-palveluille Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa tuotetulle ja Suomessa työllistävälle palvelulle. Voimme ylpeästi kertoa, että...
Lue lisää
23.12.2024

Data-Enter Oy ja Herman IT Oy yhdistyvät

Data-Enter Oy ja Herman IT Oy ovat sopineet liiketoimintakaupasta, jolla Herman IT Oy:n IT-liiketoiminta siirtyy kokonaisuudessaan Data-Enter Oy:lle 1.1.2025 alkaen....
Lue lisää
23.12.2024

Miten tehdä vastuullisempaa IT-laitteiden hankintaa?

Yrityslaitteiden hankinta ei ole vain tekninen päätös, vaan se tarjoaa mahdollisuuden toimia vastuullisesti ja kestävästi. Kun valinnat tehdään huolella, hyödyt...
Lue lisää
23.12.2024

Mitä pitää tehdä kyberhyökkäyksen sattuessa?

Pelottaviakin uhkakuvia maalaillaan, eikä se aina ole pelkkää skenaarioajattelua – joskus uhkakuvat käyvät toteen. Kyberhyökkäyksen käsittely ei ole leikin asia...
Lue lisää
23.12.2024

NIS2-direktiivin tarkoitus

NIS2-direktiivi on päivitys Euroopan unionin verkko- ja tietoturvadirektiiville, joka säätää tietoturvavelvollisuuksista ja häiriöraportoinnista useilla eri toimialoilla. Jo ennestään käytössä olleella...
Lue lisää
23.12.2024

Onko ICT-palveluiden ulkoistus tie huolettomampaan liiketoimintaan?

IT aiheuttaa monia erilaisia tunteiden kirjoja innostuksesta, inspiraatiosta ja helpotuksesta aina hiusten ennenaikaiseen harmaantumiseen ja epätoivoon. IT:n voi nähdä pakollisena...
Lue lisää

KAIKKI ARTIKKELIT

Kiinnostuitko toimivista IT-palveluistamme?

Ota yhteyttä: olemme täällä juuri sinua varten.









    Asiakaspalvelu: sales@dataenter.fi

    +358 40 556 7500

    Kauppakatu 50, 78200 VARKAUS
    Telitie 1D, 80100 JOENSUU
    Viestikatu 3, 70600 KUOPIO
    Pohjolankatu 5, 74100 IISALMI
    Pohjolankatu 20, 87100 KAJAANI
    Jatatie 18, 93600 KUUSAMO

    Yhteystietomme ovat muotoa etunimi.sukunimi@dataenter.fi

    YHTEISTYÖSSÄ